Pådriversamling: Felles innsats for Oslos biologiske biomangfold
20/11/2024 15:00
Velkommen til Klimahuset 20.november
Hvordan kan innbyggere bidra til å sikre og verne biologisk mangfold i Oslo - og gjennom dette bidra til å følge opp handlingsplanen for biologisk mangfold?
Hvilke dilemmaer møter vi på?
Hvem påvirker hvilke valg vi har - og kan ta - som innbyggere?
Hvilke spor bør vi følge?
Hvem spiller viktige roller i å få til endringene og handlingen som trengs?
Som med veldig mange samfunnsutfordringer finnes det mange aktører og initiativer som allerede jobber for å ta tak i mye av tematikken. Det er flere mulige spor å følge, for å bidra til at flest mulig innbyggere, og innkjøpere i utviklingsprosjekter kan ta gode valg. Blant annet spiller hagesentre og planteskoler en viktig rolle (som importør, kunnskapsformidler og forhandler m.m.).
Bymiljøetaten har ansvar for en handlingsplan for biologisk mangfold i Oslo kommune, og sammen med Bykuben (Plan- og bygningsetaten) ser de at en fasilitert samling med innbyggere og aktører, der Pådriv Oslo brukes som verktøy, kan bidra til positivt til arbeidet.
20. november 2024, kl. 1500-1730, inviteres innbyggere og aktører til en åpen samling - for sammen å komme videre på denne tematikken.
Sted: Klimahuset (Monrads gate 12, inne i Botanisk hage)
Program
Kl. 1500 Registrering og servering av suppe fra Fontenehuset
Kl. 1515 Pådriversamling
Introduksjoner med kunnskaps- og erfaringsdeling (oppdateres løpende)
- Bymiljøetaten v/ Cecilie Bergmann - om handlingsplan for biologisk mangfold i Oslo kommune
- Norsk institutt for naturforskning (NINA) v/ Markus A. K. Sydenham - Hva liker ville bier av mat og reirplasser, og hva kan innbyggere plante og gjøre i egen hage for å tilrettelegge for ville bier?
- Naturhistorisk museum (NHM) v/ Kristina Bjureke - Hvordan tilrettelegger vi for økt biologisk mangfold i Botanisk hage? Og kan vi måle det?
- Ullern vgs v/ Monica Flydal Jenstad - om samarbeid og lokal bekjemping av kanadagullris
Samtaler i grupper og plenum
Kl. 17.30 Ferdig for dagen
Hensikt med samlingen
- Spre kunnskap om tematikken til innbyggere og aktører
- Inspirere innbyggere og aktører til konkrete handlinger der de bor/jobber
- Bygge relasjoner og styrke nettverket blant innbyggere og relevante aktører som er interessert i tematikken
- Vurdere om det er interesse for å starte et felles prosjekt/samarbeid med Pådriv Oslo som verktøy, og avklare mulige veier videre for å få dette til
Målgruppe: Pådrivere, Partnere, innbyggere i Oslo, hagesentre, nabolag, skoler, nabolagsutviklere, forskningsmiljøer, relevante aktører fra offentlig sektor og andre interessenter.
Har du spørsmål? Kontakt Mathilde Blichfeldt Mjønes
Arrangementet gjennomføres i samarbeid med Oslo kommune v/ Bymiljøetaten og Bykuben (Plan- og bygningsetaten)
Om arbeidsmetodikken som brukes på samlingen
På denne samlingen, får du muligheten til å tenke høyt om en konkret mulighet/utfordring (tema) sammen med andre inviterte Partnere og Pådrivere - samtidig som du får innblikk i en workshopmetodikk kalt 7milssteg, som du kan ta i bruk i eget arbeid/liv.
Gjennom en stegvis tilnærming med ulike øvelser, får dere en felles forståelse for tematikken, laget et fremtidsscenario og utarbeidet konkrete aksjonspunkter. Temaet det jobbes med på samlingen er meldt inn i forkant av en "temaeier" - som også vil ta ansvar for å bringe innspillene fra deltakerne videre i etterkant.
Samlingen blir lagt opp som en blanding av egenrefleksjon, samtaler i grupper og plenum, og det kreves ingen forkunnskap om tematikken for å kunne delta.
Illustrasjon: Hanne Berkaak