Ny Boligleielov? Boligmerket kommenterer NOU 2024: 10
Husleielovutvalget la 18.10.24 frem et forslag til ny boligleielov, bestilt av regjeringen for å være bedre tilpasset situasjonen i dagens leiemarked, og samtidig styrke leietakeres rettigheter og sikre grunnleggende botrygghet.
Men utvalget er langt i fra samstemt om hva som skal til for å skape trygge og gode leieforhold, og den nye boligleieloven inneholder mange flertall- og mindretallsforslag.
Leieboerforeningen ønsker den nye loven varmt velkommen, mens Norsk Eiendom frykter den vil føre til både færre utleieboliger og høyere leiepriser.
Samtidig som det er uenighet i Husleielovutvalget og leieboerne og utleierne har ulike oppfatninger om utredningen, har Leieboerforening, Nedenfra Ideelt, Norsk Eiendom og Pådriv Oslo siden 2021 jobbet med å utvikle Boligmerket. En ordning som skal komme alle til gode; leieboere, utleiere og samfunnet. Disse aktørene er omforent om et felles mandat. Gjennom prosjektet har man samlet et bredt spekter av aktører og interesser fra alle sider av dagens leiemarked.
Det er ingen enkel oppgave, og prosessen har lært oss viktigheten av å sammen bygge både relasjoner og løsninger stein for stein. Resultatet er en ordning, som både de som taler leieboernes og næringsaktørenes sak, kan omforenes om.
Vi er derfor begeistret over at utvalget peker på Boligmerket som et tiltak som kan bidra til å løfte kunnskapsnivået i markedet. De skriver at loven er i seg selv den viktigste kilden til kunnskap om regelverket, men ofte er det behov for veiledning eller tilpasset informasjon fra andre pålitelige kilder.
Boligmerket etterstrever å være en nøytral ordning, som tar utgangspunkt i de lovpålagte kravene for utleie, og sørger for at både utleier og leietaker er kjent med loven før leieforholdet inngås. Erfaringen er at mange søker etter kunnskap først når det har oppstått konflikt. Derfor jobber vi med å utvikle en løsning som er proaktiv, og slik senker konfliktnivået i markedet. Dette inkluderer at utleier har kjennskap til kravene, har gode rutiner for overtakelse og driver en ikke-diskriminerende praksis, men også at boligen holder en minimumsstandard i tråd med regelverket. Dette er helt nødvendige forutsetninger for at en utleiebolig skal være et hjem.
Boligmerket bidrar dermed til å øke kunnskapen om regelverket knyttet til leieforholdet og vil slik skape trygget for begge parter. Dette betyr at selv om Leieboerforeningen og Norsk Eiendom, som begge er partnere i Boligmerket, har ulike oppfatninger om Husleielovutvalget, så tar Boligmerket ikke stilling til ny husleielov. Vi utvikler en ordning som vil gjøre det lettere for utleiere av ulik skala å følge de lovpålagte kravene og for leieboere å få kjennskap til og sjekke at kravene faktisk følges opp - uavhengig av om det er nåværende eller en ny husleielov
Vi fortsetter å jobbe på tvers av interesser, bransje og organisasjon, og tror på at vi sammen kan få Boligmerket opp og stå på egne bein.
Arbeidet med å detaljere ut Boligmerket som en fellesløsning foregår for fullt, og vi ønsker alle innspill velkommen.
Er du nysgjerrig på Boligmerket og ønsker å vite mer? Ta gjerne kontakt med oss!