Prosjekt

Utleie av bærenett med pant

Morgendagens returløsning

Den funksjonelle plastposen har blitt et problem. GRIN utvikler en løsning for utleie av bærenett med panteordning i butikker og andre steder der folk trenger noe å bære varene i.

Har du et prosjekt?

Prosjektet du jobber med kan søke om å få hjelp av nettverket. Enten du er partner allerede, gründer, fra privat næringsliv eller offentlig aktør, nettverket kan bidra!

Meld inn prosjekt

Hvem som står bak

GRIN

Behovet

I dag er overforbruk av plastposer et globalt problem som bidrar til marin forsøpling, forsuring av havet, utryddelse av dyrearter, og plast i menneskers mat og drikkevann. I Norge selger vi snart over en milliard plastposer og slipper ut langt over 120 tonn plastposer i havet – hvert år. Plastposer er en betraktelig kilde til forsøpling i Oslo. Ruskenaksjoner langs Akerselva har vist at på korte strekker plukker en raskt opp 100 kilo søppel hvorav 20 kilo er plastposer. Bymiljøetaten må daglig plukke opp 2-3 tonn søppel i indre Oslos gater, mye av dette er bruk og kast artikler som plastposer.

Den mest effektive måten å redusere forsøpling av poser på er å minimere forbruket. Selv om bærenett har eksistert like lenge, eller lenger enn plastposen, er det plastposen som er det mest populære alternativet.

 

Løsningen

GRIN er en norsk oppstartsbedrift med base på Vollebekk fabrikker i Oslo og en takknemlig bidragsyter i Pådriv.

GRIN tilbyr nå verdens første utleie av bærenett med pant på Sandaker Senter i samarbeid med OBOS og Rusken i Oslo kommune. Prisen på utleie av bærenett vil være lav, fordi et nett som leies ut mange ganger vil betale for seg selv etter kort tid. Panten, eller depositumet, vil motivere folk til å levere bærenettene tilbake når de har for mange eller ikke trenger de lenger. Bærenett som forsøpler vil bli plukket opp fordi depositumsverdien gis til den som leverer det til en returstasjon eller butikk.

For mer informasjon om dette kan du høre grunnlegger Lars-Martin Berglund bli intervjuet av NRK P2 i Nyhetslunsj 22.6.2018 (spol til 47 min og 48 sekunder ut i opptaket for innslaget), eller les mer om saken på OBOS sine sider. Innovasjonspartnerskapet med OBOS vil bli brukt til å videreutvikle en skalerbar løsning for utleie av bærenett med panteordning i butikker og andre steder der folk trenger noe å bære varene i.

GRIN jobber nå med å organisere en større pilot i løpet av 2018 og sammen med Rusken samler vi partnere som vil være med på en satsning i miljøhovedstadsåret. Målet er å få bukt med overforbruk av plastposer og å fjerne poseforsøpling.

 

Kontakt

Lars-Martin  Berglund
lm@grin.no
www.grin.no/