Et tilbakeblikk på første halvår - og veien videre

Publisert
28
/
8
/
24

Første halvår av 2024 er lagt bak oss, og før vi tar fatt på høsten unner vi oss selv en titt over skulderen. 

Dette er kun et utdrag av vårens arbeid. Les Halvårsrapport våren 2024 i sin helhet her.

Hvor har vi vært?

En av grunnpilarene i Pådriv Oslo er at det er åpent og tilgjengelig for alle. Det gjenspeiler seg i kartet over hvor vi har vært og hvor vi utvikler eller bidrar i prosjekter. 

Våren 2024 ble Pådriv i Søndre etablert - en arena for utvikling av Bydel Søndre Nordstrand. Arenaen bidrar til å samle og styrke initiativer som løfter bydelen, og bidrar til en positiv utvikling av et område med mye uutnyttet potensial. Gjennom vårens samlinger og møter har vi møtt flere engasjerte pådrivere, som vi ser frem til å fortsette samarbeidet med utover høsten.

Lekent og trygt på Stor-Økern har for alvor kommet i gang denne våren, med ansettelse av prosjektleder Bjørg Augestad Ims, møtevirksomhet i styringsgruppe og med samarbeidspartnere, og et synlig første steg på veien mot en tryggere skolevei for barna på Refstad og Løren skoler da elevene bidro på kunstverksted 21. juni. Kunsten (stop-motion figurer av barn som leker) ble hengt opp ved veien utenfor Løren skole som en påminnelse om myke trafikanter i området.

2. mai var rundt 100 personer samlet i Bankettsalen i Oslo Rådhus, med én felles visjon: å friskmelde Oslofjorden. Representanter fra politikken, akademia, interesseorganisasjoner og næringslivet diskuterte hvordan vi sammen kan øke farten og kvaliteten på arbeidet med å redde fjorden. En viktig innsikt er at Oslo og omkringliggende kommuner ikke kan redde fjorden alene - store deler av Østlandet må være involvert i prosessen for å få til en positiv utvikling. Derfor er Pådriv for fjorden vår et nasjonalt prosjekt. 

Hva har vi gjort?

Boligmerket

Siden 2021 har Leieboerforeningen, Nedenfra Ideelt AS, Norsk Eiendom og Pådriv Oslo jobbet for å etablere en sertifiseringsordning for utleieboliger. Det var en oppløftende anerkjennelse å se prosjektet nevnt i Meld. St. 13(2023 - 2024) Bustadmeldinga - Ein heilskapeleg og aktiv bustadpolitikk for heile landet, som et godt eksempel der leietakere og utleiere jobber sammen for å finne konkrete løsninger. Våren 2024 har Boligmerket gått over i en ny fase, fra pilotering til prosjektutvikling. Videre gjennom året vil prosjektet videreutvikles gjennom flere arbeidsmøter, hvor aktører med bred og viktig kompetanse bidrar inn.

Ungdommens stemme

Våren 2024 møtte vi flere ungdommer som uttrykte et ønske om å få ta del i utviklingen av sine egne nabolag og byen de bor i. I møte med elever fra Bjerke videregående skole og Morellbakken ungdomsskole ble det tydelig at de unge både vil og bør ta del i samfunnsutviklingen. Under Hovinbykonferansen sto elever fra Bjerke vgs foran politikere og byutviklere og delte tanker om denne tematikken. Hvordan kan vi utstyre dem med de verktøyene de trenger for å høres og ta del? Og hvordan kan vi koble dem på vårt nettverk og pågående prosjekter? Pådriv Oslo vil fortsette å møte, lytte til og snakke med ungdom, for å sørge for at også de opplever å ha en plass rundt bordet når Oslo by utvikles.

Pådriv i praksis

Hva er Pådriv Oslo, og hvordan kan du som enkeltperson eller virksomhet ta det i bruk? Pådriv i praksis er en lavterskel samling på dagtid, der du får mulighet til å sparre en idé med andre, eller komme med innspill på andres problemstillinger. Kanskje er du bare nysgjerrig på å vite mer om Pådriv Oslo? Første halvår av 2024 gjennomførte vi tre slike samlinger, og tre nye er planlagt for høsten.

Hvem har vi møtt?

Den største luksusen med å jobbe med mennesker, bygge nettverk, dele erfaringer og etablere prosjekter sammen med andre, er at vi møter engasjerte Pådrivere hver eneste dag, i alt vi gjør. 

På samlingene vi arrangerte i løpet av første halvår var det til sammen 1415 deltakere. Det vil si: 1415 tilfeller av noen som vil. Som vil utvikle, skape, sparre, dele, lære, koble. 

Det er deg som jobber i byggebransjen og ønsker å bygge bærekraftige nabolag, det er deg som bor ved siden av et tomt lokale du ser at kan brukes til noe bra, det er deg som brenner for å redde Oslofjorden, det er deg som bare ønsker å ta del i et nettverk av mennesker og virksomheter som vil jobbe for at Oslo skal bli verdens beste by. Det er barn, unge, pensjonister og alt imellom. 

Hvert eneste av disse møtene minner oss om hvorfor vi driver med det vi gjør. Takk for at akkurat du kommer på samlinger, deler på LinkedIn, bidrar i prosjekter, eller heier fra sidelinjen.

Hva skjer videre?

Vi sier oss fornøyde med vårens innsats, men senker på ingen måte tempoet når vi nå tar fatt på høsten. 

  • Onsdag 4. september kan du delta på høstens første Pådriv i praksis. Er du nysgjerrig på Pådriv Oslo, eller har du en idé eller en utfordring du ønsker å diskutere med andre? Vi håper å se deg!
  • Torsdag 5. september avholdes digital samling med Kunnskapsarena for ombruk i byggebransjen, der vi skal se på effekten av innføringen av krav til ombrukskartlegginger som kom for ett år siden.
  • Torsdag 5. september er også tidspunktet for høstens første samling med Pådriv i Søndre, der du inviteres til å  tenke høyt om hvordan vi kan få flere i lokalmiljøet til å ta del i og gledes over naturen, gjennom å spre kunnskap, tilgjengeliggjøre og forbedre eksisterende grønn infrastruktur. Hvordan tar vi vare på og styrker det som allerede finnes, samtidig som bydelen er i vekst - sammen?
  • 12. september kan du starte dagen med Pådrivfrokost på SoCentral/Sentralen. Dagens tema er Sceneskiftet - Hvordan skaper vi rom for mennesker samtidig som vi utikler byen? Start dagen med faglig påfyll og gode diskusjoner om byutvikling!

Se alle høstens samlinger her!

Nytt fra Pådriv

Oslo