Unges behov og muligheter på Løren

Publisert
2
/
2
/
22

Løren er en bydel i stor utvikling, men med lite tilbud til ungdom. Med tildeling fra både Sparebankstiftelsen DNB og Bydel Grunerløkka på plass inviterer Ung Løren, et prosjekt for å gjøre Løren til en god bydel for unge, til en behovs - og løsningskonferanse 3.februar. Der er målet er å peke på hvordan man på kort tid kan gjøre Løren til et sted der unge føler seg hjemme.  


Tekst og foto: Britt Nesteby Obrenovic

Her finner du program og påmeldingslenke til den digitale konferansen

Vil du ha informasjon om hva som skjer videre? Sjekk ungpaaloren.no, og meld deg på epostlisten her!


Bydelsutvalget i Grünerløkka har bevilget 1,9 millioner kroner til videreutvikling av ungdomstiltak på Løren i 2022. I tillegg har Sparebankstiftelsen DNB satt av 1,2 millioner til prosjektet. Til sammen: 3,1 millioner. 3.februar vil prosjektet Ung på Løren presentere unges behov og tanker om løsninger på Løren. 


Det var først i 2008 at boligutvikleren Selvaag Eiendom begynte å fatte interesse for Løren, et industriområde som skulle vise seg å ha et potensiale til å kunne bli en boligby med sjel. 

Etter flere tiår med boligbygging og utvikling av infrastrukturen, er Løren anno 2022 blitt en urban, moderne liten by i byen. Like fullt er det en gruppe innbyggere som har blitt viet lite oppmerksomhet – nemlig ungdommen. Hvor skal de gjøre av seg og hva skal de finne på?

Ifølge Selvaags egen statusrapport fra bare to år tilbake, har unge på Løren lite eller ingen aktivitetstilbud i nærmiljøet. Det blir det forandring på nå!

Høsten 2021 ble det opprettet et forprosjekt for og med ungdom på Løren. Foreningen Pådriv og Løren Velforening var initiativtakere til forprosjektet – og målet var å få i gang prosessen med å skape en trygg og bærekraftig arena for ungdommen i Lørenbyen.  

Pådriv - en forening for gode, bærekraftige løsninger i Hovinbyen - har med sitt prosjektteam og et eget ungdomscrew gjort en formidabel innsats i løpet av høsten. De har sikret at arbeidet med å få Løren til å bli en drømmebydel for unge kan videreføres i 2022. Så skal det sies at oppgavene er mange, og dette er et stort prosjekt som krever enorm innsats fra flere aktører. Foreningen Pådriv understreker at de ikke er i mål med denne tildelingen, og at de fortsatt må ha med flere på laget for å realisere et langsiktig godt tilbud.


Prosjektleder i Ung Løren, Ingrid Elise Sigmundstad, sier det slik:
-Vi er helt avhengig av å få med så mange aktører som mulig for at vi skal kunne lykkes. Her må alle krefter samles og koordineres, slik at vi klarer å etablere en god plattform for ungdom som består over tid. 


Lokalpolitikeren møter ungdommene

Mandag 24. januar var lokalpolitikerne invitert til en uformell presentasjon av ungdomsprosjektet «Ung på Løren». Til stede var representanter fra: Foreningen Pådriv, Sinsen kirke, Løren Velforening, Ungdomscrewet – og ikke minst lokalpolitikeren fra bydel Grünerløkka, Jane Vogt Evensen (SV). Hun sitter i bydelsutvalget og er leder for oppvekst, kultur- og miljøkomiteen – i tillegg til sin ordinære jobb i LO.
Jane kan fortelle at bydelsutvalget har bevilget øremerkede midler til å etablere ungdomstilbud på Hasle/Løren fordi de ser et skrikende behov for aktivitetstilbud til unge i bydelen. 
-Vi er opptatt av å skape et godt bomiljø for unge på Løren, og det er ingen tvil om at vi må sette inn ressurser og tilrettelegge for gjennomførbare tiltak. Hasle/Løren er vel det området i bydelen som har flest 14-åringer, sier hun – og legger til:

-Det er heldigvis noen tiltak som allerede er iverksatt. Blant annet «BUA» og «Løkky Trøkk». I tillegg utlyser bydel Grünerløkka også ungdomsjobber – målet vårt er å kunne sysselsette 250 ungdommer i året. 

Fra BUA på Vinslottet kan du låne utstyr til tur, lek, idrett, spill og moro - helt gratis!  Og «Løkky Trøkk» er en food-truck som har vært plassert på ulike steder på Løren og Hasle for å treffe ungdommene. I november og desember var «Løkky Trøkk» å se ved Kanonhallen, Vinslottet, Frydenberg skole, Teglverket skole og T-banestasjonene på Grünerløkka. Ungdommene fikk servert gratis varm mat og drikke.

Vi trenger et sted å være!

Tall fra Oslo Kommunes nettside for bydelsfakta viser at Løren er stedet hvor det er størst befolkningsvekst i bydelen. Med mange småbarnsfamilier som flytter hit, vil naturligvis også etterspørselen for aktivitetstilbud for ungdom bare bli økende. Det betyr at her må det handles raskt – slik at også de som er ungdom i dag, får et bedre tilbud.
-Vi trenger rett og slett et sted å være! Et sted hvor vi føler oss velkommen og ønsket. Det behøver ikke være den tradisjonelle ungdomsklubben, men vi må ha et fast sted som ikke bare har tilbud to ganger i uka. Og så må det være et lavterskel-tilbud, slik at alle blir inkludert. Et aktivitetshus hvor det ikke koster så mye penger å henge med venner – og som kanskje har både bibliotek og PC-rom. Og utendørs kunne det vært kult med en skatepark. Løren er et ganske kjedelig sted for oss ungdommer, og vi føler at vi ikke passer helt inn her. Det er liksom ikke noe plass til oss – og vi føler oss litt glemt, forklarer medlemmene av Ungdomscrewet.

Under arbeidet med å kartlegge behovene på Løren, har Ungdomscrewet sammen med prosjekt-teamet fra Pådriv sett på flere alternativer for aktiviteter. For å få enda flere innspill til hva som kan gjøre Løren til en drømmebydel for unge, inviterer de nå også alle til delta på en digital behovskonferanse torsdag 3. februar. 
-Vi i bydelsutvalget er klar over at det er et stort behov for aktivitetstilbud for unge på Løren. Vi har allerede behandlet en sak om bibliotek på Løren, og sendt dette videre til byrådet. Et bedre ungdomstilbud er en prioritet for oss, og nå jobber bydelen for å finne et egnet lokale, et permanent sted - så er det ungdommen selv som må bestemme hvilke aktiviteter dette stedet skal fylles med. Vi trenger innspill fra dere hele tiden, sier Jane – og henvender seg til den yngre garde.

Behovs- og løsningskonferanse for og med unge på Løren 3.februar

Hensikten med denne konferansen i regi av foreningen Pådriv, er å samle kreftene, lytte til de ulike stemmene – og sørge for at prosjektet «Ung på Løren» ikke bare blir et enkelttilfelle, men en reell start på drømmebydelen for unge. 
-Dere har en mulighet til å påvirke! Avslutter bydelspolitikeren fra SV, Jane Vogt Evensen.

Om du er ung eller voksen, din deltakelse er viktig for å gi et best mulig grunnlag for å etablere et tilbud til unge fra og med 2022. Her finner du all praktisk informasjon og program for den digitale konferansen.

Aktørene bak
Ung på Løren prosjektet
10 ungdom har vært ansatt i et ungdomscrew denne høsten med lønn betalt fra Bydel Grunerløkka og Bydel Bjerke. Sammen med et prosjektteam som består av Forandringshuset (prosjektledelse), Kompass & co, Folkelig AS, Klimaantropologen, Sinsen menighet og designer Julian Hallen Eriksen. Vi har en ressursgruppe bestående av flere utviklere, naboer og andre - bl.a bydel Grunerløkka og Bjerke, Løren velforening og OsloMet.

Medfinansiører til forprosjektet:
Bydel Grunerløkka, Bydel Bjerke, Økernveien 115 Utvikling (OBOS og Eiendomspar), Peter Møllers vei (OBOS og Nordr), Løren velforening, Kirken i Hovinbyen, Sofienberg diakonale stiftelse, USBL, Økern Portal/OPF











Nytt fra Pådriv

Oslo